Wilko Wisse: ‘Met dynamische inzet gietwaterbassins is wateroverlast te voorkomen’

Het project Dynamische Inzet Gietwaterbassins (DIG) is bedoeld om de waterstand van het gietwaterbassin op basis van de neerslagverwachting te verlagen. Hierdoor is de piek van een extreme bui op te vangen en vermindert het de kans op wateroverlast. Tomatenbedrijf Lans in Maasdijk doet mee aan de pilot om hier ervaring mee op te doen.

Droge voeten houden
“Door de klimaatverandering moeten we grote hoeveelheden water op kunnen vangen om droge voeten te houden. Met wateroverlast hebben we in het verleden hier in de Oranjepolder al te maken gehad”, zegt Wilko Wisse van Lans Westland. “Om dit maatschappelijk probleem aan te pakken is het afbreken van kassen in het Westland, om ruimte te maken voor waterberging, niet de totaaloplossing. In regenwaterbassins is nog wel ruimte voor extra wateropslag te creëren. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Het DIG-project, een samenwerking van Hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland en LTO Noord Glaskracht, is enkele jaren geleden gestart met een pilot bij Lans Westland. In het regenwaterbassin van Lans was bij de aanleg al een aflaatbuis met regelklep ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om het waterniveau in het bassin voorafgaand aan forse regenbuien reeds te verlagen, waardoor extra ruimte voor meer regenwateropslag ontstaat.

Geen gietwatertekort
“Doordat peilbeheer van het waterschap nu zicht heeft op het waterniveau in ons bassin, kunnen ze daarop acteren. Door bijvoorbeeld bij een extreme bui te vragen tien procent van het water in de sloot te laten lopen om ruimte in het bassin te maken. Het is dan aan ons om dat wel of niet te doen, want we willen in een droge zomer niet zonder gietwater komen te zitten. In de najaar kunnen we het water makkelijker missen”, vertelt Wisse. “Voor een goed waterbeheer is onze ervaring dat de aflaat vlak voor de buien moeten plaatsvinden; niet een paar dagen maar een paar uur voordat de regen wordt verwacht. Het is dan nog mogelijk om water uit het bassin te lozen. Doe je het te vroeg en de regen komt niet, dan ben je het water kwijt.”

Behoud glasareaal
Sinds dit jaar zijn zes tuinbouwbedrijven in het Westland operationeel. In totaal gaat het om 60 ha glas, die minimaal 6.000 m3 wateropslag beschikbaar hebben. Het systeem geeft telers goed inzicht in het waterbeheer. Wisse: “Door onze waterbassins in te zetten, kunnen we de eigen voeten droog houden en die van de buurman, wat ook een woonhuis kan zijn. Bovendien behouden we het glasareaal voor de productie. Want anders neemt het Hoogheemraadschap van Delfland andere maatregelen, bijvoorbeeld door oude kassen af te breken voor waterberging.”

Meedoen aan DIG
Hoe meer bedrijven meedoen aan DIG, hoe groter het effect is. Bij vervanging van het bassinzeil of aanleg van een nieuw waterbassin zijn de extra voorzieningen, een leiding vanuit het bassin en een regelbare klep, gelijk aan te brengen. Binnen de pilot betaalt het Hoogheemraadschap van Delfland de kosten hiervoor, in ruil dat de teler meewerkt aan het project.

Als dit jaar de pilot afloopt, zal er een besluit moeten komen voor het definitief doorgaan van het project. Wisse: “Een belangrijke stap voor de toekomst van het Westland, waarbij droge voeten houden, goed waterbeheer en behoud van het glasareaal op het spel staan.”

Meer nieuws gietwater

Omgaan met natrium

Ophoping van natrium wordt vaak genoemd als oorzaak om drainwater niet meer te kunnen hergebruiken. Onderzoeker Erik van Os (Wageningen University &…

Lees meer