Kosten collectieve waterzuivering verlagen met teruglevering schoon gietwater

Doel van de collectieve Tuinbouwwaterzuivering De Vlot in het Westland is om tegen zo laag mogelijke kosten water te zuiveren. Met het zuiveren van het restwater, waar de gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit gaan, is op termijn door een extra zuiveringstap (ontzouten) schoon gietwater te maken voor hergebruik in de tuinbouw.

Goed gietwater verkopen
Voor de tuinbouwgebieden Raaphorst-Tiend in Monster, Lange Stucken en Waalblok in ’s-Gravenzande wordt nog dit jaar voor ongeveer 160 ha glastuinbouw een collectieve waterzuivering gerealiseerd. “Als je gezuiverd water als gietwater kunt verkopen, kun je de kosten van het zuiveren drukken”, zegt Aad Wubben van Aqua-Terra Nova. Hiervoor moet naast het bestaande Centraal Afvoersysteem Drainagewater (CAD) systeem wel een tweede leiding voor het gietwater worden aangelegd. Bij de aanleg van delen van het aparte rioolleidingenstelsel kan dat gelijktijdig gebeuren.

Goedkoopste oplossing
Wubben vindt het jammer dat een grote plantenkweker afhaakt bij de zuiveringscluster. “Wij denken dat collectieve zuivering de goedkoopste oplossing is. Maar we begrijpen ook dat plantenkwekers geen jaar kunnen wachten, omdat ze middelen moeten gebruiken met een zuiveringsetiket. Dat betekent dat ze nu al aan de zuiveringseis van ten minste 95% of zelfs 99,5% voor middelen op basis van imidacloprid (onder andere Admire, red.) moeten voldoen.”

Investeren in zuiveringsproject
“Het is zonde dat plantenkwekers voor hun individuele zuivering tonnen aan euro’s uitgeven. Het was beter geweest om dat in het zuiveringsproject te kunnen investeren”, aldus Wubben. “We proberen plantenkwekers alsnog aan te laten haken door in de toekomst gietwater vanuit de zuivering te gaan leveren. Dan betalen ze toch mee aan het project.”

Waternet in Westland
Wubben: “We willen net als een warmtenet ook een waternet in het Westland aanleggen door een aantal clusters aan elkaar te koppelen. Hiermee kunnen we de risico’s en kosten van de waterlevering spreiden en blijft bovendien het water binnen de tuinbouwgebieden, wat de transportkosten verlaagt. Ook kan het schone water verspreid over gebieden, die beter geschikt zijn voor ondergrondse wateropslag, in aquifers worden opgeslagen. Gebieden bij de duinen hebben bijvoorbeeld een specifieke natuurlijke zoetwaterbel.”

Bron: Nieuwe Oogst

Meer nieuws gietwater

Omgaan met natrium

Ophoping van natrium wordt vaak genoemd als oorzaak om drainwater niet meer te kunnen hergebruiken. Onderzoeker Erik van Os (Wageningen University &…

Lees meer