Zuivering in de regio

Harry Stijger

Op bedrijfsniveau zijn grote stappen gemaakt met onder andere hergebruik van drain(age)water. Voor de resterende waterstromen lijken gebiedsvoorzieningen de beste oplossing. In een workshop op WaterEvent 2015 gaven inleiders hun visie op regionale aanpak en de samenhang met andere ontwikkelingen op het gebied van waterzuivering.

Met Quickscan Glastuinbouw, een project van LTO Glaskracht Nederland en Hoogheemraadschap van Delfland, is een onderzoek gestart naar het optimale schaalniveau, zoals lokaal (individueel), decentraal (regionale clusters) of centraal, om gewasbeschermingsmiddelen uit bedrijfsafvalwater van de glastuinbouw te verwijderen. De Quickscan is te gebruiken om varianten af te wegen, te vergelijken en op hoofdlijnen een strategie te kunnen bepalen om op lange termijn te komen tot sluiting van de waterketen en nagenoeg emissieloze glastuinbouw. Dit project geeft inzicht in deelclusters en het aanwezige rioolsysteem, de hoeveelheden afvalwater en het globale kostenplaatje van verschillende schaalniveaus en vergelijking tussen deze niveaus. Quickscan zit momenteel in afrondende fase en gebruikt Hoogheemraadschap van Delfland als input voor onder andere (bestuurlijke) afweging over de vervolgaanpak binnen het waterschap.

Vasthouden en terugwinning water
Hoogheemraadschap van Delfland houdt door het veranderend klimaat rekening met langere periodes van droogte en zoutinzijging (verzilting). Ze zien afvalwater dat op het riool wordt geloosd als een bron of grondstof voor hernieuwd water. In het kader van zuivering en terugwinning onderzoekt het waterschap de mogelijkheden om water uit de zuiveringsinstallatie op te werken tot gietwater. Verder bekijken ze in een project of resten van gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater zijn te halen. Met het project Delft Blue Water is goed gietwater geproduceerd. Voor het vasthouden en benutten van regenwater is de pilot met flexibele inzet van regenwaterbassins succesvol verlopen. Dit krijgt een vervolg door uitbreiding met nieuwe bedrijven.

Zuivering rivierwater tot drinkwater
Dunea duin & water is de zuivering voor drinkwater gefaseerd aan het uitbreiden en steekt daarbij in op de resten van gewasbeschermingsmiddelen in combinatie met medicijnen. Hiervoor is een optimale combinatie van ozon/peroxide en UV nodig voor omzetting van probleemstoffen en verbetering van de biologische afbraak. Dit om met de duinfiltratie in duingebieden en de nazuivering een goede de biologische afbraak te hebben en de biologische stabiliteit van het drinkwater te waarborgen. 

Meer nieuws drainage