Procescontrole voor gezonde gewasgroei

Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Veel processen in bedrijven zijn zodanig opgezet dat ze in theorie goed functioneren. Dat geldt ook voor uitgangswater, druppelwater, drainwater en alle processen en opslagmethoden daar omheen. Toch blijkt vaak dat er problemen ontstaan door onvoldoende controle op deze processen of dat in de praktijk verbeteringen mogelijk zijn.

Groen Agro Control biedt een keuzemenu om watersystemen en andere bedrijfsprocessen te controleren en te verbeteren.

U kiest zelf welke controles u wenst. Bijvoorbeeld op alle materialen en middelen die voor uw teelt nodig zijn van meststoffen tot water en dergelijke. U geeft de frequentie van de controles aan en wij nemen dat in onze planning op, zodat u er niet meer naar om hoeft te kijken. Wij nemen dan monsters, doen metingen op locatie of bellen u wanneer u iets klaar moet zetten. De resultaten van uw bedrijfsprocessen worden aan u gerapporteerd met desgewenst advies erbij. Vaak is het voor overheden, vergunningen of certificaten vereist dat er analyses ter controle gedaan worden. Bijvoorbeeld op brijn voor osmose-installaties of voor opslag van regenwater in de ondergrond. Groen Agro Control heeft voor de meeste van die eisen de gewenste analyses in huis.

Voor GlobalGAP bijvoorbeeld, dat is een initiatief van een aantal Europese supermarktketens (onder andere Tesco, Delhaize, Albert Heijn, Laurus en Schuitema). Zij hebben basisrichtlijnen opgesteld voor "Goede Agrarische Productie" (GAP) van verse groenten en vers fruit. Glabal-GAP controle op water houdt in dat een analyse op microbiologische componenten gedaan moet worden, dat zijn E. coli en Enterococcen. En als er kans is op aanwezigheid van nutriënten of zware metalen in water dan dient er ook een analyse op hoofd- en spoorelementen en zware metalen gedaan te worden.

En zo zijn er nog veel procescontroles te benoemen. Tijdige controle voorkomt dat u tegen verrassingen aanloopt, dat tijdig bijsturen nog mogelijk is waardoor u risico's voorkomt of schade beperkt.

Meer nieuws drainage

Zuivering in de regio

Op bedrijfsniveau zijn grote stappen gemaakt met onder andere hergebruik van drain(age)water. Voor de resterende waterstromen lijken…

Lees meer