Nullozing voor veel bedrijven haalbaar

Voor het project Duursaam Glashelder in Noordoost Nederland brengt Delphy de waterstromen van bedrijven in kaart. Doel hiervan is om te bekijken of een glastuinbouwbedrijf voldoet aan de regelgeving en te adviseren hoe de emissie is te verminderen en water valt te besparen. “Bij nullozing heeft een teler na erkenning geen ‘gezeur’ meer met de overheidsinstanties en is klaar voor 2027”, zegt Jaap Bij de Vaate van Delphy.

Bedrijfskenmerken
In Noordoost Nederland is 80% van de bedrijven nullozer of op weg nullozer te zijn, zo blijkt uit de rapportages. Het zijn vooral potplanten- en perkgoedbedrijven die over een gesloten teeltvloer beschikken, waardoor drainwater wordt opgevangen en er geen lekwaterstromen zijn. Bij de Vaate: “Opvallend genoeg lukt het ook bij een paprika- en snijroosbedrijf. Als het in je bedrijfssituatie past, is nullozing dus mogelijk.”

Van de lozende bedrijven, doet de helft dat met individuele zuivering en de andere helft via collectieve zuivering. “In deze regio bleken komkommerbedrijven dit jaar vanwege ziekteproblemen de grootste lozers. Bij potorchidee moeten telers hier nog leren omgaan met hergebruik van drainwater.”

Actiepunten voor bedrijven
Om aan regelgeving en nullozing te voldoen, merkt de adviseur een aantal actiepunten op bij bedrijven. Zo is opvang van condenswaterstromen nodig. Verder is aandacht nodig voor drainwatermanagement en het onderhoud van de watersystemen.

De capaciteit van de wateropslag kan een knelpunt zijn. Wat is dan de alternatieve waterbron, als het regenwater op is? “Als het bron-, leiding- of oppervlaktewater een hoog natriumgehalte heeft, is het verstandig om op het juiste moment te beginnen met bijmengen. Het keuzemoment is bepalend voor een oplopend natriumgetal. En ook al is het gehalte hoog, dan kan soms met meer natrium worden geteeld, zo blijkt uit proeven bij de WUR en praktijkervaringen.”

Kennis en ervaring opbouwen
Telers moeten leren recirculeren. Ook de hygiëne moet op orde zijn, zowel tijdens de teelt als bij en na de teeltwisseling. Regelmatig controle van de ontsmetter of de ontsmettende werking nog in orde is, is noodzakelijk. “Soms is er wantrouwen, niet alleen of de ontsmettingsinstallatie nog goed werkt, maar ook naar mensen van de overheidsinstanties. Dat hoeft niet, want de omgevingsdiensten en waterschappen willen best meedenken met de teler”, aldus de adviseur.

Lastige bedrijfssituaties
Nullozing is moeilijker realiseerbaar op technisch achterstallige bedrijven en bij complexe lekkende teeltsystemen. Tevens speelt een goede kwaliteit van het uitgangswater en voldoende ruimte voor opslag een belangrijke rol. Bij de Vaate: “Wellicht is het delen van water met de buren een oplossing voor het ruimteprobleem.”

Kijk voor meer info op www.duursaamglashelder.nl.

Meer nieuws drainage