Filtratietoren met trilzeef en doekfilter

Een filtratietoren met een trilzeef boven een doekfilter voorziet in de behoefte aan voorfiltratie voor een doekfilter. Hierdoor is het doekverbruik in bepaalde bedrijfssituaties behoorlijk te reduceren. Vooral bij de teelt van potplanten zit er veel grof vuil in het drainwater, waardoor het filterdoek snel vervuild. “Als het doek er snel doorheen gaat, is dat niet kostenefficiënt”, zegt Richard Feijsman van Aqua D&S. Groentebedrijven gebruiken ongeveer een rol filterdoek van 20 micron per maand; bij potplantenbedrijven is dat een rol per dag. Een trilzeef, die het grove vuil eruit haalt, werkt doekbesparend.

Werking trilzeef
De filtratietoren bestaat uit een trilfilter met daaronder een opvangbak van dubbelwandig duurzaam polypropyleen, en vervolgens het doekfilter met weer een opvangbak eronder. In de trilzeef, die op vier veren staat, zit een rvs-plaat met gaatjes. Afhankelijk van de gaaskeuze filtert deze op 75, 100 of 150 micron. De trilzeef heeft een capaciteit van ongeveer 28 m3 per uur.

Drainwater wordt via een douchekop op de trilplaat gebracht. Bij het aanslaan van de pomp treedt de trilzeef automatisch in werking. Met lucht met een druk van 6 bar brengt de trilmotor de trilplaat in beweging. Het trillen zorgt ervoor dat het vuil, zoals organisch materiaal, zand, steentjes, stukjes blad en wortel, over het gaas via de trechter wordt afgevoerd. Feijsman: “Het maakt niet uit hoe vuil het water is, na de trilzeef is het grove vuil verwijderd. Ook het drap van algen haalt de trilzeef eruit.”

Hergebruik water
Vanuit de trilfilter komt het water in de opvangbak. Vanuit deze bak is de waterhoeveelheid voor de watertoevoer naar het doekfilter te regelen. Hier wordt het water afhankelijk van de keuze van doek gefilterd, namelijk 50, 20, 5 of 1 micron. Daarna komt het gefilterde water in de onderste bak. Hierin hangt een pomp om het water direct naar de ontsmettingsapparatuur te verplaatsen.

Ook spoelwater van andere filters kan over de filtratietoren, waardoor totaal geen water meer hoeft te worden geloosd. Drain- en spoelwater zijn hierdoor volledig her te gebruiken.

Meer nieuws drainage