Doorgang recirculatieonderzoek Amaryllis met financiering van telers

Het recirculatie onderzoek Amaryllis gaat in 2014 door, door extra financiering vanuit de telers. Naast telers (€ 30.000) wordt het project gefinancierd door Samenwerken aan vaardigheden (€ 105.000) en het Productschap Tuinbouw (€ 55.250). De telers onderstrepen het belang van voortzetting. Om deze reden heeft meer dan 75% (areaal) van de telers aangegeven mee te willen investeren. Elke deelnemende teler investeert € 0,05 per m2.

In het onderzoek worden drie recirculatiebehandelingen onderzocht: controle zonder recirculatie, recirculatie met UV-ontsmetting en recirculatie met UV-ontsmetting én waterstofperoxide. Deze behandelingen worden uitgevoerd bij twee substraten: kleikorrels en perliet en bij twee cultivars: ‘Red Lion’ en ‘Mont Blanc’. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij het Improvement Centre in Bleiswijk onder leiding van Wageningen UR Glastuinbouw i.s.m. LTO Glaskracht Nederland, Groen Agro Control, teeltadviseur Jan Overkleeft en de LC/BCO Amaryllis.

Er zijn tot dusver geen nadelen gezien op de gewasgroei door te recirculeren. Opvallend is juist dat het gewas bij de recirculatiebehandelingen er wat beter bij stond dan bij de controlebehandeling zonder recirculatie. Bij de recirculatiebehandelingen was er met name bij de kleine bolmaten wat minder roodverkleuring in het blad bij de cultivar ‘Mont Blanc’ en wat minder witverkleuring in het blad bij de cultivar ‘Red Lion’ dan bij de controlebehandeling. Uit de voorlopige oogstgegevens van de recirculatieproef blijkt dat recirculeren met UV-ontsmetting en recirculeren met combinatie van UV-ontsmetting met waterstofperoxide in het eerste teeltjaar dezelfde productie geeft als de controle zonder recirculatie. Met de biotoetsen en lycorinebepalingen zijn tot dusver geen groei remmende stoffen gevonden in het drainwater. Juist in het vervolgonderzoek is dit een belangrijke vraag.

Meer nieuws drainage

Zuivering in de regio

Op bedrijfsniveau zijn grote stappen gemaakt met onder andere hergebruik van drain(age)water. Voor de resterende waterstromen lijken…

Lees meer