SERIE TEELTWISSELING: Druppelslangen wel of niet vervangen?

Ruim voordat de teeltwisseling plaatsvindt, moet een teler beslissen wat hij gaat doen met het watergeefsysteem: vervangen of nog een teelt mee doen. Dit geldt vooral voor de druppelsystemen en minder voor de beregening en eb- en vloedsystemen.

Sproeiers zijn vaak goed tijdens de teelt te vervangen. Dat is met druppelaars niet te doen. “De beslissing van vervanging moet al in de zomer of vóór de laatste teeltwisseling worden genomen”, zegt Stefan Bakker, productmanager Revaho. In dit artikel legt hij uit waarom dat nodig is.

Meten is weten
Druppelslangen gaan gemiddeld zeven jaar mee. Op een gegeven moment moet een teler bepalen of de druppelslang met druppelaars nog een teelt meekan of vervanging noodzakelijk is. Hoe bepaal je dat? Dat kan onder andere met de veelgebruikte ‘bierflesjestest’. Met deze test worden gemerkte bierflesjes iedere keer op exact dezelfde plaats in de kas bij de teelt geplaatst voor de meting. De fles vangt dan het gietwater van een plant op. Je moet minimaal één meting per kraanvak doen. Bakker: “Een veel gemaakte fout is dat de flesjes op de grond staan en de stekers niet op dezelfde hoogte als van de planten. Hierdoor komt er in ieder geval geen gelijke hoeveelheid water in de fles als bij de plant, waardoor de meting geen correct beeld geeft.”

Bij 250 of (maximaal) 300 ml aan watergift(en) de bierflesjes ophalen. Meet als het kan meerdere druppelbeurten. Het is noodzakelijk om de meting op verschillende plaatsen in één keer uit te voeren. En niet bijvoorbeeld één meetkan kopen en deze steeds op verschillende plaatsen neerzetten.

Uniformiteit watergift
De opgehaalde bierflesjes zijn eenvoudig op een (post)weegschaal te wegen. De gegevens per fles (plaats in de teelt) noteren en deze goed bewaren om een volgend jaar te gebruiken als vergelijking met nieuwe metingen. Deze metingen vertellen veel over de conditie van de druppelaars. Als uit de metingen blijkt dat er uniformiteit is, hoeft er niets te gebeuren. Bij veel verschillende of afwijkende meetresultaten, zijn de druppelslangen waarschijnlijk niet goed meer.

“Bij slechte meetresultaten kun je het best de meting nog een keer te herhalen. Zijn die metingen nog slecht dan is het verstandig de slangen een keer schoon te maken. Na de reinigingsactie weer meten. Blijkt dan uit de resultaten dat het niet best is gesteld met de slangen, dan blijft alleen vervanging over”, vertelt de productmanager.

Verder raadt hij aan om eventueel ook met het personeel in gesprek gaan om te vernemen of de meting goed is uitgevoerd. Dit om te voorkomen dat druppelslangen worden vervangen die nog goed zijn. Want het scheelt veel geld als deze nog een teelt langer mee kunnen.

Op tijd vervangen
Het vergelijken van de meetresultaten van vorig jaar geeft al een indicatie van hoe het ervoor staat met de druppelslangen. Als er twijfel is over de vervanging, is het altijd goed om dat met een installateur of met Revaho door te spreken. Begin hier op tijd mee.

Bakker: “Bedenk in de zomer al of je de druppelslangen met de teeltwisseling gaat vervangen. Je kunt dan alvast een offerte voor nieuwe slangen aanvragen. Want in het teeltwisselseizoen lopen de levertijden op, omdat het wisselen van de (groente)teelten vrij gelijktijdig plaatsvindt en de druppelslangen altijd klantspecifiek worden gemaakt.”

Bij vervanging kan een teler opnieuw kijken: de lengte van druppelaarslangetjes, een rechte of haakse steker, eventueel een kleinere capaciteit druppelaar, de diameter van de druppelslang en een zwarte of witte buitenkant.

Meer nieuws