Ronald Bruinen: "Vierde trap bij waterzuivering is de beste collectieve oplossing"

Ronald Bruinen en zijn compagnon Walter Zuijderwijk van pot- en perkplantenkwekerij Zuidbaak in Honselersdijk telen op 25.000 m2 hoofdzakelijk eenjarige zomerbloeiers, zoals Petunia, Vlijtige Lies, Tagetes en Begonia. Voor de opvang van regenwater beschikt het bedrijf over twee bassins van ieder 900 m3.

De teeltvloer van is volledig van beton en heeft een eb- en vloedsysteem, waarmee alleen de Celosia in de zomer en Primula in de winter water krijgen. De andere gewassen krijgen van bovenaf met de gietboom oppervlaktewater toegediend. Het slootwater gaat eerst door een zandfilter om de organische vervuiling eruit te halen. Voor het eb- en vloedsysteem gebeurt dat met een SAF-filter.

Waterzuiveringsplicht
“Met de dertien bedrijven waarmee we aan dezelfde laan zitten, hebben we geprobeerd een collectief te vormen. Dat is niet gelukt, omdat de hoeveelheid te zuiveren water uiteenloopt van 50 tot 7.500 m3 per bedrijf per jaar. Dat verschil was te groot”, zegt Ronald Bruinen, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. “Bovendien liep het overleg al gauw vast in wie de schade bij calamiteiten gaat betalen. Bijvoorbeeld als een ondernemer een gewasbeschermingsmiddel gebruikt waardoor het water niet schoon is te maken, wie is er dan aansprakelijk?”

Investeringskosten
“Een tweede punt, dat het collectief ook tegenhield, was dat als de normen worden aangescherpt er weer extra investeringskosten voor aanpassing van de zuiveringsinstallatie nodig zijn”, laat de ondernemer weten. “De beste collectieve oplossing voor de meeste bedrijven is als de waterschappen een vierde trap bij de waterzuivering plaatsen. Dan kunnen ze gelijk de medicijnresten eruit halen.”

Recirculeren
De kwekerij loost al het restwater nog rechtstreeks op het riool. Het bedrijf gebruikt geen gewasbeschermingsmiddelen, zoals Admire en Vertimec, die nu al voor 99,5% moeten worden gezuiverd. Het water van de plantendouche, dat de karren natmaakt, gaat Bruinen per 1 januari 2018 samen met het filterspoelwater van het zandfilter recirculeren. Als Bruinen teveel restwater heeft, zet hij een mobiele waterzuivering in.

“Het is wel van belang dat er goed uitgangswater voorhanden is. Omdat het niet altijd regent, zal osmosewater beschikbaar moeten blijven. Daarvoor moeten brijnlozingen in de bodem mogelijk blijven”, aldus Bruinen.

Meer nieuws