Marinus Hofland: ‘Collectieve zuivering is de goedkoopste manier’

Hofland Freesia in Maasdijk teelt jaarrond op 49.000 m2 vijf kleuren freesia’s in de grond. De kas is voorzien van een dubbel scherm (zomerdoek en energie/lichtreductiedoek), belichting, hogedruk verneveling, warmtepomp met aquifer op 35 m diepte en OCAP-CO2. Voor het gietwater maakt Hofland voor 95% gebruik van regenwater (bassin 6.000 m3) met aanvulling van osmosewater. “Osmosewater gebruiken we vooral voor verneveling, omdat het schoon en veilig voor het personeel is”, zegt Marinus Hofland.

Collectief Oranjepolder
Het freesiabedrijf ligt in de Oranjepolder. Voor de zuiveringsplicht hebben daar 36 bedrijven zich verenigd in een collectief. Het gaat in totaal om 133 ha van bedrijven met groente, bloemen en potplanten, maar ook twee plantenopkweekbedrijven. Hofland is voorzitter van de overleggroep. “We willen ons enkelvoudige rioolstelsel, dat nog niet zo oud is en waar alle tuinbouwbedrijven op zijn aangesloten, gebruiken voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Want als we zelf pijpleidingen moeten gaan leggen, wordt het allemaal veel te duur.”

Rioolstelsel overnemen
Met de Gemeente Westland gaan ze in overleg om het rioolstelsel over te nemen. Het is de bedoeling om dat in een nog op te richten stichting onder te brengen. Het rioolwater wordt nu nog afgevoerd naar de afvalwaterzuivering Hoek van Holland. “We zijn nog aan het uitzoeken op hoeveel centrale punten, maximaal vier, we moeten gaan zuiveren”, zegt de voorzitter. “Als we het rioolstelsel kunnen gebruiken voor de waterzuivering, kunnen de bedrijven niet allemaal tegelijk lozen. De bedrijven moeten zelf een buffer aanleggen, zodat op afstand met telemetrie het lozen is te regelen.”

Instemmen met plan
“De regels zijn ons opgedrongen en nu moet alles op stel en sprong worden geregeld. We hebben de plannen voorbereid en de groep van 36 bedrijven heeft ermee ingestemd. Nu kunnen we met elkaar de vervolgstappen maken naar collectieve zuivering en de haalbaarheid ervan”, aldus Hofland. Hij doet zelf ook mee, omdat hij er vanuit gaat dat dit de goedkoopste manier is.

De voorzitter wil voor 1 december het businessplan indienen met daarin de installaties voor collectieve waterzuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Een zuiveringsinstallatie voor de meststoffen komt later.

Hoeveelheid drainwater
Veel bedrijven, vooral die met substraatteelten (zowel groenten als bloemen), hebben heel weinig drain. “Toch doen deze bedrijven mee in het collectief om een escape te hebben als het nodig is.” Hofland heeft op het eigen bedrijf veel drain en enige inzijging door zoute kwel. Dat verschilt in de polder per bedrijf en grondsoort van het perceel.

De teler over het collectief: “Het is een voordeel als je je kunt concentreren op je eigen teelt en alleen maar voor de waterzuivering een bedrag aan de stichting hoeft te betalen. Met een rekenmodel gaan we de kostenverdeling per bedrijf of ha bepalen. Door de waterzuivering met elkaar op twee of meer centrale punten te doen, heb je ook nog een stukje risicomanagement.”

Meer nieuws