‘Eerst water, de rest komt later’

Met deze uitspraak wil Stefan Bakker, productmanager Revaho, aangeven dat de watervoorziening in droge en warme periodes in orde moet zijn. “Door een laag regenwaterniveau is de waterlaag dun en vervuild daardoor sneller. Hierdoor ontstaan er problemen met extra filterspoelwater, verstopte filters en druppelaars. En dat gaat altijd ten koste van het teeltrendement”, zegt de productmanager.

“Het probleem is dat een kleine watervoorraad heel snel vervuilt. Door een laag waterniveau neemt de biologische of mechanische vervuiling toe. Hierdoor neemt de hoeveelheid extra spoelwater toe, omdat de filters meer worden doorgespoeld. Het verlies aan kostbaar water voor het terugspoelen is in tijden van watertekort niet handig. Op lange termijn kunnen er verstoppingen in het systeem optreden, doordat de vervuiling erin komt. De drablaag is tevens een voedingsbodem voor biologische vervuiling. Hierdoor neemt de ziektedruk toe, waarvoor weer chemische middelen aan het water worden toegevoegd om het op te lossen.”

Algenbloei
De oorzaak van de vervuiling ligt in een laag waterniveau, waardoor het water wordt ingedikt en de drab op de bodem voor vervuiling zorgt. Omdat de waterlaag dun is, heeft de zon de mogelijkheid om tot de bodem door te dringen en het water behoorlijk op te warmen. Hierdoor neemt de biologische ziektedruk door schimmels, bacteriën en virussen toe.
Bakker: “Als de gecreëerde voorwaarden voor een algenexplosie gunstig zijn, kan dat door een besmetting met of het latent aanwezig zijn van alg uit bijvoorbeeld oppervlaktewater tot algenbloei leiden. Algen vormen geen bedreiging voor de teelt, maar kunnen wel voor verstoppingen van filters en druppelaars zorgen.”

Drablaag
Door de klimaatverandering neemt de intensiteit van regenbuien toe. Korte, heftige buien die in korte tijd voor veel neerslag zorgen, gaan steeds vaker voorkomen. In een droge periode is het gevolg hiervan dat een grote straal water ineens in de dunne laag water met bodembezinksel terechtkomt. Door de beroering van deze drab wordt deze laag door de wateropslag heen geslagen. “Dat geeft al snel problemen met vervuiling, vooral als de inlaat dicht bij zuigleiding zit. Het duurt dagen voordat de drablaag weer bezinkt, maar ondertussen moet er wel water worden geven. Dat lukt dan soms niet en krijgen we vragen van telers of het schermfilter er tussenuit mag, omdat deze door de vervuiling snel dicht zit. Maar dat is niet de oplossing”, aldus de productmanager.

Grote en volle wateropslag
Om in te spelen op de veranderingen met felle buien met grote hoeveelheden regenwater, is zijn advies om de regenwateropslag zo groot mogelijk te maken en zo vol mogelijk te houden. Als een bassin of silo groot genoeg is voor voldoende opslag, is deze minder snel leeg. “Zorg dat je wateropslag in droge en warme periodes gevuld is.”

Sommige telers gebruiken als aanvulling op regenwater bijvoorbeeld oppervlaktewater of osmosewater. De productmanager: “Gebruik in het vroege voorjaar slootwater, als de kwaliteit nog redelijk goed is, en wees dan spaarzaam met regenwater totdat het echt nodig is. Zet andere waterbronnen, zoals bronwater of leidingwater, vroeg genoeg in het seizoen in.”

Osmosewater
“Zet wel het osmoseapparaat al bijvoorbeeld in april aan. Je loopt dan wellicht het risico dat je bassin of silo een keer naar de sloot overloopt. Maar het risico dat je in droge periodes te weinig water hebt en druppelaars verstopt raken, is veel groter en kost meer rendement”, laat Bakker weten.

Bij het eerder aanzetten, kan een teler er nog voor kiezen om het apparaat alleen in de goedkope stroomuren te laten draaien. Elektriciteit is namelijk 30 tot 40% van de exploitatiekosten. Een grote capaciteit van de RO-installatie is dan wel aan te bevelen.

Lees op deze website ook de artikelen over mechanische filtratie, biologische en chemische vervuiling in water en algengroei in wateropslag stoppen.

Meer nieuws